31 Ekim 2011 Pazartesi

Dış Ticaretde Yeni Dönem Başlıyor


Türkiye'nin Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olmasıyla birlikte dış ticaretinde artış kaydetmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, AB ile Türkiye arasındaki ticaretin önünde hala başka engeller bulunduğuna dikkat çekiyor.

Düzenlemeyle beraber Türk firmalarının karşılaştıkları bürokrasi azalacak ve Avrupa pazarlarına taşımacılık kolaylaşacaktır. Türk firmalarının yaptıkları taşımalarda istenen 'TIR Karnesi' uygulaması Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiğinde asgari düzeye inecek ve Türk TIR'larının tek bir belge ile Avrupa pazarına ulaşabilmesi mümkün olabilecektir. Uygulama şimdilik pilot proje olarak karayolu taşımacılığında başlatıldı, ancak daha sonra hava ve deniz yoluyla yapılan taşımacılığı da kapsaması bekleniyor.

Uygulamayla beraber zaman kayıplarının azalması, maliyetlerin düşmesini beraberinde getirecektir. Gümrük operasyonları bakımından kolaylık sağlaması ile beraber hem ihracat, hem de ithalatta artışı beraberinde getirecektir.


(Deutsche Welle)

İşadamlarına Yeşil Pasapot Talebi


CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker, işadamlarına ve sanayicililere Yeşil Pasaport verilesi için kanun teklifi verdi.

Şeker, Pasaport Kanunu'na bir madde eklenmesine ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklife göre, yılda en az 5 milyon dolarlık ihracat yapan ve en az 50 kişi istihdam eden firmaların yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürlerine, görevleri süresince hususi pasaport verilecek.

Teklifin gerekçesinde, her alanda büyük bir ivme kazanan küreselleşme olgusunun, ticaret alanında da tüm dünyayı etkisi altına alarak, dünyayı tek pazar haline getirdiği belirtildi.

Sanayici ve işadamlarının vize almak için yaptıkları başvuruların çoğunun sonuçsuz kaldığının vurgulandığı gerekçede, “Son 6 ayda, vize engeline takıldığı için Dış Ticaret Müsteşarlığı ile TOBB'a şikayette bulunan işadamı sayısı bin 500'ün üzerindedir. Vize alamadığı için randevularını iptal etmek zorunda kalan, yatırım fırsatı kaçıran ve iş bağlantıları kopan işadamlarımızın ticaret hacimleri düşmekte, bu durum da ihracat ve istihdam rakamlarımıza negatif olarak yansımaktadır” denildi.

Haberin Tamamı: www.hurriyet.com.tr

30 Ekim 2011 Pazar

Kurbanı yurt dışında kesmeyi düşünenler için gümrük notu...


Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, kurban bayramının yaklaşması ile birlikte, kurbanlarını yurtdışında kesmek isteyen kişilerin, kurban etlerini yurda getirip getiremeyecekleri ile ilgili bilgi talep ettiklerini belirterek, konuyla ilgili bilgi notu yayınlanmıştır.

Yazıda özetle yurt dışından gelen yolcuların beraberlerinde getirebilecekleri eşyalar miktarları ile ilgili 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 2011-39 sayılı Genelgesinde detaylı açıklandığı belirtilmiştir.

Bu genelgeye göre yolcu beraberin hediyelik eşya kapsamında, fenni usullere göre ambalajlanmış kutulardaki her nevi hayvansal ürünler, konserveler ile partırma ve sucuk gibi işlenmiş hayvansal ürünlerde 5 kilograma kadar muafiyet tanınır Bunun dışında kalan ürünlerin yolcu beraberinde gelmesi halinde ticari eşya olarak kabul edilmektedir. Bu durumda, normal ithalat işlemleri uygulanmakta ve gümrük tarife cetvelindeki vergiler eşya sahibinden tahsil edilmektedir.

Ayrıca giriş ve çıkışın karayolu ile yapılması halinde, yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyetinden yararlanmak için yolcunun gittiği ülkede en az 3 gün kalmış olması gerekmektedir.

Kaynak: Edirne Gümrükleri Başmüdürlüğü

Kaçakçılar Van'ın emrinde


Gümrüklerde kaçak olarak yurda sokulmak istenirken yakalanan mallar, Van depremzedelerine gönderilecek. Bu mallar arasında gıdadan tekstile, elektronikten kırtasiyeye yüzlerce çeşit eşya bulunmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imzasıyla yayımlanan genelgede, tasfiye süreci tamamlanan ve TASİŞ deposunda bulunan malların depremzedelere gönderileceği vurgulanıyor.

Van Valiliği ve Afet Koordinasyon Merkezi'nden aldıkları ihtiyaç listesi doğrultusunda, TASİŞ ve Gümrük Muhafaza deposunda bulunan malzemelerin sevk edileceği belirten Yazıcı, öncelikle gıda, giyim ve ihtayaç malzemelerini sevk edileceğini ifade etti.

İlk etapta bölgeye, pirinç, şeker, yağ, un gibiihitiyaç malzemelerinin gideceğini belirten Yazıcı, sadece bölgeye gönderilecek olan çayın piyasa değerinin 1 milyon TL olduğunu belirtti.

Yazıcı, bayram süresince gümrük personelinin bölgeye sevkiyat için hazırlık yapacağını ve kış boyunca yakalana malzemelerinin tamamının Van'a sevk edileceğini belirtti.

(AA)

Önemli Günler: Kasım 2011

Yedigöller - Kasım 2009
29 Ekim - 4 Kasım: Kızılay Haftası
1 Kasım: Yeni Türk Harflerinin Kabulü
1 - 7 Kasım: Türk Harf Devrimi Haftası
2-8 Kasım: Lösemili Çocuklar Haftası
3 - 5 Kasım: Ramazan Bayramı
3 -9 Kasım: Organ Nakli Haftası
6 Kasım: Dünya Şehircilik Günü
10 Kasım: Ulu Önderimiz Atatürk’ün 73. Ölüm Yıldönümü
10 - 16 Kasım: Atatürk Haftası
11 Kasım: Birinci Dünya Savaşının Sonu (1918)
12 Kasım: Afet Eğitimi Hazırlık Günü
14 Kasım: Dünya Diabet Günü
14 – 20 Kasım: Dünya Çocuk Kitapları Haftası
16 Kasım: UNESCO'nun Kuruluş Günü
16 Kasım: Uluslar arası Hoşgörü Günü
20 Kasım: Dünya Felsefe günü
20 Kasım: Çocuk Hakları Günü
21 Kasım: Dünya Televizyon Günü
22 - 27 Kasım: Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
24 Kasım: Öğretmenler Günü
25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddet Günü

29 Ekim 2011 Cumartesi

QR Code (Karekod) hakkında herşey...

Dış Ticaret Atölyesinin QR Kodu
QR Kodu, çabuk tepki anlamına gelen Quick Response kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir. Mobil cep telefonu, tablet bilgisayar gibi cihazların kameralarından da okutulabilen bir barkod çeşididir. 1994 yılında Japon Denso firması tarafından geliştirilerek patenti alınmıştır. Ülkemizde karekod olarak olarak anılmaktadır.


İşleyiş mantığı barkoda benzese de aralarında bir çok ciddi farklılıklar vardır. Bunlardan en önemlisi, QR Kod sisteminin barkod sistemine oranla yüzlerce kat fazla bilgi depolayabilmesidir. Alfanumerik sistemde 4296 karekter, numerik sistemde ise 7089 karekter depolanabilmektedir.


Uygulamada genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşmaktadır. Genellikle dememin sebebi, yukarıdaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi kullanıcının tercihine göre farklılaştırmak mümkündür. Günümüzde akıllı telefonların yaygın kullanımı nedeniyle QR Kodu kullanımı geniş kitlelere yayılmıştır.

Daha önceden kaydedilen QR Kodu çözümlenerek, kullanıcıları e-mail adresine, internet adresine, telefon numarasına, SMS, MMS veya coğrafi konum bilgisine yönlendirmek mümkündür. Özellikle Avrupa ülkelerinde şehir hayatı içerisinde kendine yer bulmuştur. Şehir içi ulaşım bilgileri, müze ve tarihi eserlerle ilgili bilgiler, gazete ve dergilerde haberle ilgili linkler, reklam panolarında gibi farklı mecralarda kullanılnmaktadır.

İnternette bir çok QR Kodu oluşturma ve okuma programları mevcut olup, tercih tamamen kullanıcıya bağlıdır.

QR Kod oluşturmak için bazı web siteleri şunlardır:
http://www.beqrious.com/
http://qrcode.kaywa.com/
http://goqr.me/
http://invx.com/
http://www.qrstuff.com/
http://keremerkan.net/qr-code-and-2d-code-generator/

QR Kod okuma uygulamaları için bazı web siteleri şunlardır:
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/13962
http://itunes.apple.com/us/app/scan/id411206394?mt=8
https://market.android.com/details?id=la.droid.qr

Linkler:
http://www.qrcode.com/index-e.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

Yaşasın Cumhuriyet...


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Bu günlere gelmemize vesile olan Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyoruz...

27 Ekim 2011 Perşembe

Eylül Ayı Dış Ticaret verileri açıklandı...


Dış Ticaret Açığı %54,6 Artış Gösterdi
Türkiye'de Eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,1 artarak 10 milyar 790 milyon dolara, ithalat ise yüzde 35,5 artarak 21 milyar 204 milyon dolara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Eylül ayında dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,6 artarak 6 milyar 735 milyon dolardan, 10 milyar 414 milyon dolara çıktı. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 50,9 olarak gerçekleşti.

Sosyal Medya Uzmanlığı resmen meslek oldu...


Türkiye İş Kurumunun Meslekler Sözlüğü'ne "2432.06" kodu ile Sosyla Medya Uzmanı olarak tanımlandı. Eğitim kriteri, minimum lisans seviyesinde belirlenen Sosyla Medya Uzmanının tanımı ise şu şekilde yapıldı: "Sosyal medya ağlarında marka ve firma yada şahıs hakkında konuşmaları takip eden ve sosyal ağlarda firma ve marka hakkında neler yazıldığını takip ederek buna uygun iletişim stratejisi belirleyen ve uygulayan kişi"

(AA)

Resmi tatil günleri hakkında bir Kanunumuz olduğunu biliyormusunuz?

Fener Alayı / Çanakkale

2429 SAYILI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HK KANUN
İlk defa 1935 yılında düzenlene resmi tatillere ilişkin Kanunumuz, son halini 1981 yılında almıştır. Ulusal ve resmi bayramlarda yapılacak törenlere ilişkin kurallar yine başka bir Kanun (Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği) ile belirlenmiştir.

28 Ekim Yarım Gün
2429 sayılı Kanun'un 1. Maddesi aynen şu şekildedir: "1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder."

İlgili Linkler:
www.mevzuat.gov.tr

26 Ekim 2011 Çarşamba

Başarılı bir inovasyon örneği: plastik uçak ilk seferini tamamladı...


Amerikan Boeing firması tarafından üretilen uçakta kullanılan malzemelerin %50'si plastik ve karbon elyafı gibi kompozit malzemelerden oluşuyor.

Kompozit malzeme kullanılması nedeniyle Dreamliner 787 adı verilen uçağın %20 yakıt tasarrufu sağladığı belirtiliyor.

Bu uçuşla ilk seferini Tokyo'dan Hong Kong'a yapmış olan Japon Havayolları düzenli seferlerine 1 Kasım'dan itibaren başlayacağını duyurdu.

Kompozit Malzeme, iki yada daha fazla malzemenin bir araya gelmesi ile oluşturularak üretilen malzeme türüdür. Örneğin, beton kompozit bir üründür. Çimento ve kumun karışımından oluşmaktadır.

(AA)

25 Ekim 2011 Salı

Saatlerinizi geri almayı unutmayınız.


30 Ekim 2011 tarihinde saat 04:00’te (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece) saatler bir saat geri alınacaktır.

22 Ekim 2011 Cumartesi

İki yeni İhracatçı Birliği kuruldu

Orta Anadolu İhracatçı Birliği'ne bağlı olarak, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği ve Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği kurulmuştur.

Günümüzde Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren İhracatçı Birlikleri, 1937 yılından bu yana Türkiye'nin çeşitli illerinde çeşitli sektörlerde hizmet vermekte olan ve ihracatın artırılması, desteklenmesi ve koordinasyonunu sağlayarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlayan kuruluşlardır.

İki yeni Birliğin katılımıyla beraber, 24 ayrı sektörde faaliyet gösteren 63 İhracatçı Birliği vardır. Türkiye çapında faaliyet gösteren Birlikler, 13 Genel Sekreterlik halinde örgütlenmiştir.

İHRACATÇI BİRLİKLERİ:
AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (AKİB)
http://www.akib.org.tr/

ANTALYA İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (AİB)
http://www.aib.org.tr/

DENİZLİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (DETKİB)
http://www.detkib.org.tr/

DOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (DAİB)
http://www.daib.org.tr/

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (EİB)
http://www.egebirlik.org.tr/

GÜNEY DOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (GAİB)
http://www.gaib.org.tr/

İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (İİB)
http://www.iib.org.tr/

İSTANBUL MADEN VE METALLER İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (İMMİB)
http://www.immib.org.tr/

İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ (İTKİB)
http://www.itkib.org.tr/

KARADENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (KİB)
http://www.hnutexp.org/

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (OAİB)
http://www.oaib.gov.tr/

DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ (DAİB)
http://www.dkib.org.tr/

21 Ekim 2011 Cuma

Kalkınma Ajanslarında sığırdan çocuk parkına varan farklı alım ilanları mevcut


Sığır Alım İlanı Bile Var
Mali Destek Programları kapsamında muhtelif hizmet ve mal alım ilanlarının söz konusu oldu Ajansların ilanları arasında sığırdan çocuk parkına, CNC tezgâhından kamp çadırına varana kadar farklı guruplarda alımlar söz konusudur. İzmir Kalkınma Ajansı duyuruları arasında yer alan kestane çizme cihazı ise yine ilginç ürünler arasında yer almaktadır.

Kalkınma AjanslarıNedir?
Bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulmuşlardır.

Halen 26 tane Ajans, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını devam ettirmektedir.
Kalkınma Ajanslarının Yönetim Yapısı ve Gelir Kaynakları
Kalkınma ajanslarının organlarını, Kalkınma Kurulu, Yönetim Kurulu, Genel Sekreterlik ve Yatırım Destek Ofisleri oluşturmaktadır.

Ajansın karar organı olan Yönetim Kurulu, birden fazla ilden oluşan bölgelerde il Valileri, Büyükşehir Belediye Başkanları veya büyükşehir olmayan yerlerde İl Merkez Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ve her ilden bir kişi olmak koşuluyla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları’ndan oluşmaktadır.

Ajansların gelir kaynaklarına bakıldığında, toplam gelirlerinin yarısından fazlasını genel bütçeden ayrılan paylar oluşturmaktadır ve her bir ajansa nüfus, gelişmişlik düzeyi ve performans ölçütlerine göre dağıtılmaktadır. Diğer bir önemli kaynak ise, Avrupa Birliği ve uluslararası fonlardan sağlanan kaynaklar oluşturmaktadır.
Detaylı Bilgi: www.dpt.gov.tr

Fabrikaları söküp söküp Türkiye'ye getiriyorlar...


KNOW-HOW VE PATENTLERİ İLE BİRLİKTE TAŞIDIK
Küresel krizi fırsat bilen KOBİ'ler Avrupa'da sağlıktan otomotive, kimyadan gıdaya 3 binden fazla firma satın aldı. Bu yolla milyarlarca dolarlık teknoloji transferi sağlandı, istihdam arttı

Küresel krizi fırsat bilen Türk firmaları Avrupa ülkelerinden bir yılda 3 binden fazla firma satın aldı. İşbirlikleri ve satın almalarda; kimya, gıda, sağlık, enerji, tekstil perakende, otomotiv ve inşaat sektörleri öne çıktı. Türk firmalarının gerçekleştirdiği satın alımlar sayesinde Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye ciddi bir teknoloji transferi sağlandı. Firmalar zor durumdaki fabrikaların altyapısını know-how ve patentleri ile birlikte Türkiye'ye taşıdı. Marka ve satış altyapılarını ise aynen korudu.

PATRON PARASINI ÖDEDİĞİMİZ FORMÜLÜ VEREMEDİ...
Form Tekstil, geçen ay İtalya'nın en büyük tekstil aksesuvarları firmasını satın alarak Türkiye'ye taşıdı. İtalya'daki fabrikada 30 yıldır çalışan ustaların gözyaşı döktüğünü anlatan firmanın Genel Müdürü Mustafa Oksay, "Bir kısmını Türkiye'ye getirerek istihdam ettik. Firmasını satın aldığımız patron da fabrikanın Know-How bilgilerini vermekte çok zorlandı. Parasını ödediğimiz halde bize makine formüllerini uzun süre veremedi. Ancak onu da mağdur etmedik. İtalya'da tanınan bir işadamı olduğu için ona ülkedeki bayimiz yaptık" dedi.

Kaynak: www.sabah.com.tr

20 Ekim 2011 Perşembe

Mersin - İskenderiye RORO seferleri başlıyor...


5-7 Aralık tarihlerinde Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro seferleri de başlayacak olması nedeniyle, Mısır'la aramızdaki turizm ve ekonomik konularda artan bir ivme görülmesi beklenmektedir.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Mahmoud Abd El Rahman Eisa ile bir araya geldiği toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, konuk bakan ile birçok konuda beraber çalıştıklarını söyleyedi. Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması teknik komitesinin 15 Kasım'da Kahire'de toplanacağını ilave etti.

RO-RO NEDİR?
Bir limandan, başka bir limana tekerlekli araç taşıması yapabilen gemilere verilen genel addır. Yakın yol, uzak yol, araba taşıyabilen, sürücülü, kombine, konvansiyonel gibi ondan fazla tipi bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Roll-in/roll-out, bazı kaynaklarda ise roll-on/roll-off terimlerinin kısaltması olduğu ifade edilmektedir. Avantajlı ve dezavantajlı yanları bulunmaktadır. Avantajlarından bahsedecek olursak: Tahliye ve yükleme çabukluğu, limanda daha kısa süre kalmaları ve liman giderlerinin düşük olması, diğer gemilere nazaran süratli olmaları, yük sahiplerine yüklerin (genellikle) daha çabuk ulaşmasından bahsedebiliriz.

17 Ekim 2011 Pazartesi

Muzlar Gümrükte Taş Oldu...


Habur Sınır Kapısında Kuzey Irak'a muz ihraç etmek isteyen bir araçta yapılan aramada, ürün kolilerinden muz yerine taş çıktı.

Habur Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince şüphe üzerine arama yapılan bir TIR'da 23 bin 160 kilogram olarak beyan edilen muzların İskenderun'da indirilerek, yerine kamufle etmek amacı ile etrafının 87 kap muzla çevrelenerek taş yüklendiği tespit edildi.

Gümrük Muhafaza ekipleri yapmış oldukları detaylı arama sonrasında 61.500 TL dğerinde muz kaçakçılığını ortaya çıkardılar.

Dış Ticaretle İlgili İpuçları - İhracatta Sevk Öncesi Krediler


Sevk Öncesi İhracat Kredileri

Kısa Vadeli İhracat Kredileri'nin temel amacı, ihracatçı, imalatçı ve imalatçı-ihracatçıların ihracata hazırlık aşamasında finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. EXIMBANK tarafından kullandırılan bu kredilerde risk aracı banka tarafından üstlenilmektedir.

Kredi, Türk menşeili malların serbest dövizle, kesin olarak ihracı taahhüdü karşılığında kullandırılmak üzere aracı bankalar tarafından kullandırılmaktadır.

İhracat mevzuatlarında, ihracı yasaklananların dışında kalan Türk menşeili her tür mallar kredi kapsamında yer almaktadır.

Detaylı Bilgi:

Şenol Çelik / Sevk Öncesi İhracat Kredileri - Müdür
312 4171300 / 482

Elif Özil / Sevk Öncesi İhracat Kredileri - Müdür Yrd.
312 4171300 / 472

Gizem Alyazıcı / Sevk Öncesi İhracat Kredileri - Kıdemli Uzman
312 4171300 / 528




13 Ekim 2011 Perşembe

KKDF %6'ya çıkarıldı...

Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi oranı artırılarak %6'ya çıkarıldı. Eski uygulamada bu oran %3 olarak uygulanıyordu.

Yeni Zelanda'da resiflere çarpan gemideki konteynerler denize düşmeye başladı...


Yetkililer, 1368 adet konteyner yüklü olan gemiden 30'dan fazla konteynerin denize düştüğü belirtti. Alınan bilgilere göre gemideki konteynerlerden 11 tanesinde zehirli madde bulunuyor.

Ayrıca 1700 tonluk petrol tankı olan gemiden şu ana kadar en az 350 tonluk petrolün denize sızdığı açıklandı.

İkiye ayrılması muhtemel olan 236 metrelik geminin muhtemel bir çevre felaketine yol açması durumu olası görülmektedir.

Haberin Tamamı: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/newzealand/8819435/Oil-leak-from-container-ship-declared-New-Zealands-worst-maritime-disaster.html

Kötü Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır? İşe Girmek İstemeyenlere Tavsiyeler


İmla Kurallarına Dikkat Etmeyin: Günümüzde bilgisayar kullanımının olumsuz bir sonucu olarak, (maalesef ) el yazısı bozuk ve dil bilgisi kurallarına özen göztermeyen yeni bir nesil türedi. "Kendi özgeçmişine özen göstermeyen, işine nasıl özen gösterebilir ki?" sorusu işveren tarafından sorgulanacaktır. Ben çalışmaya karşıyım diyorsanız, iyisi mi imla kurallarına özen göstermeyin!

İlkokul Fotoğrafınızı Kullanın: Bir şirket sizi işe almak için öngörüşmeye davet ederken sadece özgeçmişinizi baz almaktadır. Haliyle en güncel ve etkileyici fotoğrafınızı kullanmalısınız. Sabah erken kalkamam diyenler, ilkokul fotoğrafını kullanmalıdır!

Abartın: Okuldan mezun olalı 6 ay olmasına rağmen, çalıştığı ilk işinde "Koordinatör" veya "Müdür" gibi ünvanlara terfi etmiş olan arkadaşların dikkat çektiği kesindir. Bu nedenle abartın!

Özelleştirmeyin: İş ararken belirli bir konuda tecrübeniz olsa da farklı sektörlerde müracaatlar etmeniz gerekebilir. Bu durumda şirkete veya ilgili iş koluna göre özgeçmişinizde ön plana çıkarmanız gerekli yerler olabilir. Ancak CV hazırlamak çok da eğlenceli değildir. Siz en iyisi özelleştirmeyin!

Net Olmayın: Aynı şirkette hem muhasebe hem de satış pozisyonuna müracaat ederseniz ne iş olsa yaparım abi pozisyonuna düşersiniz ki bu durumda ne istediğini bilmeyen bir duruş sergilemiş olursunuz. Babamdan aldığım harçlık fena değil diyorsanız, net olmayın!

Kişisel Bilgileriniz Tutarsız Olsun: Özgeçmiş inceleyen kişilerin ellerinden yüzlercesinin geçtiği düşünülünce, bu konuda yetkinlik kazandıklarını söylemek güç olmayacaktır. Örneğin, ev adresiniz CV'nizde Konya iken, sadece fiyakalı dursun diye Istanbul kodlu ev telefonunu numarası elenmenize sebep olabilecektir. O nedenle kişisel bilgileriniz tutarsız olsun!

Klişe Laflar Kullanın: Eğer "takım çalışmasına yatkınım", "ekip ruhu benim göbek adımdır" gibi etkileyici özelliklerinizi ön plana çıkaracaksanız, özgeçmişinizin de mutlaka bu durumu desteklemesi gerekir. Mülakat falan beni bozar diyorsanız, özgeçmişinizde bolca klişe laflar kullanın!

Etkileyin: İşe alım yapanlar inceledikleri yüzlerce CV arasından tercih yapmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenle fark yaratanlar ön plana çıkmaktadır. Örneğin yazışmalarınızda, cilginkiz@.......com, delioglan@......com gibi mail adreslerinizi kullanarak iş vereni etkileyin!

11 Ekim 2011 Salı

Gençlerin Sosyal Medya Kullanımı...


Youth Insight'ın yaptığı araştırma sonucu, gençlerin haftada 50 saatini sosyal medyada geçirdiğini gösteriyor.

Lise ve üniversite öğrencisi 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı. Gençler, haftaiçi 25 saat, haftasonu 25 saat olmak üzere haftalık 50 saatlerini sosyal ağlarda geçiriyorlar.

Lise öğrencileri en çok 16-24 saatleri arasında, üniversite öğrencileri ise 22-02 saatleri arasında facebook'ta vakit geçiriyor.

Facebook'ta her iki gençten bir tanesinin en az bir markayı takip ettiği ortaya çıktı. Telekom ve hazır giyim en çok takip edilen sektörler olarak çne çıktı.
(AA)

10 Ekim 2011 Pazartesi

Kule vincinden konteyner gemisinin yüklenmesi...


Konteyner gemisinin yüklenirken kule vincinden çekilmiş görüntüleri... İzlemenizi öneririm, gayet enteresan görüntüler var...

9 Ekim 2011 Pazar

Ortalama İnternet Hızının Altında Kaldık...


İnternet bağlantılarında dünyanın en yavaş dosya indirme hızının Afrika ülkesi Kongo'da, en hızlısının ise Güney Kore'de olduğu belirtildi. Türkiye ise ortalamanın altında yer alıyor.

Pando Networks firmasının 224 ülkede 20 milyon bilgisayardan Ocak-Haziran 2011 arasında yapılan toplam 27 milyon indirmenin sonuçlarını kapsayan araştırması internet hızı konusunda ilginç veriler ortaya koydu.

Araştırmaya göre, dünyadaki ortalama indirme hızı 580KBps. Türkiye 490KBps ile ortalamanın altında kaldığı görüldü.

Afrika, Güney Amerika ve neredeyse Asya ülkelerinin tamamı ortalamanın oldukça altında yer aldı. Afrika ise en düşük indirme hızının görüldüğü kıta olarak öne çıktı.

Haberin Tamamı: http://www.dunya.com/

7 Ekim 2011 Cuma

Twittera İlişkin Bazı İlginç Rakamlar...


60.000.000
Geçen ay Twitter’a giren kullanıcı sayısı

40.000.000
Geçtiğimiz ay Twitter’a girerek hiçbir mesaj yazmadan çıkan kullanıcı sayısı

400.000.000
Google Analytics’e göre geçen ay Twitter’a bakan ziyaretçi sayısı. Kullanıcılar Twitter’daki çoğu içeriği okumak için giriş yapmak zorunda değiller.

75
Twitter’da NBA oyuncularının yüzde 75’i bulunabiliyor

82
Twitter’da Amerikan Kongre Üyelerinin yüzde 82’si bulunabiliyor

85
Twitter’da senatörlerin yüzde 85’i bulunabiliyor

87
Twitter’da liste başı 100 müzisyenin yüzde 87’si bulunabiliyor

13,986,611 (29.09.2011,18:23)
Lady Gaga’nın takipçi sayısı

230.000.000
Günlük gönderilen Tweet sayısı. Ayda yaklaşık 5 milyar tweet gönderiliyor

8,900
Saniyede gönderilen en fazla tweet rekoru. İki hafta önce kırıldı.

8.000.000.000 dolar
Twitter’ın en son tahmini değeri

3.700.000.000 dolar
2010 Aralık’taki Twitter’ın tahmini değeri

200.000.000 dolar
2011 yılı için Twitter’ın tahmini karı.

2,547,051
@RevRunWisdom isimli kullanıcıya ait olan retweet rekoru.

Ve son olarak twitterdaki en güçlü Türk markaları
Medya Takip Merkezi araştırmasına göre: Turkcell, Iphone, Avea, Ford, HP, Apple, Honda, Türk Telekom, Audi, Renault, Vodafone, Sony, Samsung ve Nokia

5 Ekim 2011 Çarşamba

Berlin Kaplanı


Ata Demirer’in senaryosunu kaleme aldığı ve başrolünü üstlendiği, “Berlin Kaplanı” isimli sinema filminin çekimleri devam ediyor. Ata Demirer’in, “Ayhan Kaplan” isimli bir boksörü canlandırdığı filmin oyuncu kadrosu, Tarık Ünlüoğlu, Necati Bilgiç, Nihal Yalçın, Özlem Türkad ve Cemil Özbayer’den oluşuyor. Yönetmen koltuğunda, Demirer’in Eyyvah Eyvah filmlerinin yönetmenliğini de üstlenen Hakan Algül bulunuyor. Filmin önümüzdeki Ocak ayında vizyona girmesi bekleniyor.

Filmin Konusu: Ayhan Kaplan Berlin’de yaşayan, geçimini boksörlük ve bodyguardlık yaparak sağlayan bir Türk vatandaşıdır. Ayhan (Ata Demirer) ve antrenörü Cemal (Tarık Ünlüoğlu) için işler pek yolunda gitmemektedir. İkisi de artık hayattan bir mucize beklemektedir. Filmimiz olası bir mucize ihtimalini anlatmaktadır.

Potansiyel alıcınız ile elektronik ortamda buluşmak mı istiyorsunuz?


Ticari Talep Eşleştirme (TTE) hizmeti Türk ihracatçıları ile yabancı ithalatçıların elektronik ortamda bir araya getirilmesini amaçlamaktadır. Ticari Talep Eşleştirme sisteminde alım, satım ve işbirliği taleplerinizi girebilir ve yabancı firmaların taleplerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca, e-posta aboneliği sayesinde ilgilendiğiniz ürün grubuyla ilgili bir talep girildiğinde e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Türkçe ara yüzden girdiğiniz bilgiler İngilizce ara yüzde "Trade Opportunities" başlığı altında yabancı firmaların erişimine de açıktır.

Bu hizmetlere İhracat Bilgi Platformu web sitesinden, "Ticari Fırsatlar" başlığı altından ulaşabilirsiniz (http://www.ibp.gov.tr/if/section-if-ndx.cfm)

 

3 Ekim 2011 Pazartesi

10.Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi: 14-15 Aralık 2011


Bu yıl 14-15 Aralık 2011 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek “İSO 10.Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi”nin teması “Sürdürülebilir Rekabet Gücü: Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak” olarak belirlenmiştir.

10. Sanayi Kongresi’ne her yıl olduğu gibi bu yıl da, başta KOBİ’ler olmak üzere sanayicilerin, kamu yöneticilerinin, iş dünyası, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin geniş katılımı beklenmektedir.

Bu yıl, Kongrenin birinci gününün konuk konuşmacısı, “Geleceğin Rotası” başlığını ele alacak, dünyanın önde gelen ekonomistlerinden biri olan büyüme teorisi ve inovasyon konusunda uzman NYU Stern School of Business Henry Kaufman Misafir Öğretim Üyesi, Stanford Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Kıdemli Üyesi Paul ROMER olacaktır.

Kongre kapsamında ikinci gün konuk konuşmacı “Geleceğin Firması” konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaşacak olan ve inovasyon, girişimcilik ve iş stratejisi alanında önde gelen otoritelerden ve Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu Öğretim Üyesi Amar BHIDÉ’dir.

Detaylı Bilgi: http://www.iso.org.tr/kongre/index.aspx

2 Ekim 2011 Pazar

Eylül Ayı Fiyat Değişimleri

İTO'nun yaptırdığı araştırmaya göre, Eylül ayında fiyatı en çok artan ürün, okulların açılmasının da etkisiyle %29,12 artış ile süveter oldu. Bu ürünü sırası ile aynı ürün gurubu içerisinde yer alan gömlek, pantalon ve ceket takip etti.


En çok fiyatı azalan ürün ise, av mevsiminin başlamasının etkisiyle %35,06 ile balık oldu. Sırasıyla fiyatı azalan diğer ürünler ise, yaş üzüm, armut ve erik oldu.