31 Aralık 2012 Pazartesi

2012'yi uğurlarken...


Yaklaşık 1 sene önce ihracat rakamlarına ilişkin bazı tahminlerde bulunmuştum. Senenin son gününde merak ettim acaba zamanında neler söylemişim diye. Aşağıdaki linkten yaklaşık 1 sene önceki tahminlerime ulaşabilirsiniz.

http://disticaretatolyesi.blogspot.com/2012/01/2023-ylna-kadar-ongordugum-yllk-ihracat.html

Ocak-Kasım 2012 dönemini 139 milyar dolar gibi bir rakamla kapatmıştık. Bir önceki senenin aynı dönemine oranlayınca yaklaşık %13,5 gibi bir artışa denk geliyor. Aynı oranı geçen seneki ihracat rakamımıza oranladığımızda ortaya 151 milyar gibi bir rakam çıkıyor. Bakalım yılın son günü neler olacak. Galiba ilk sene sonu itibarıyla tahminlerim tutmuş olacak...

1 Ocak sabahını merakla bekliyorum. Bakalım son gün ihracatıyla beraber seneyi nasıl bir rakamla uğurlayacağız?

23 Aralık 2012 Pazar

Yeni Teşvik Mevzuatı'nda Son Durum...


Yeni Teşvik Mevzuatı, 20 Haziran günlü Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi. Bugüne kadar geçen 5 aylık dönemde 1887 adet yeni belge müracaatı yapıldı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yaklaşık %25’lik bir artışın söz konusu olduğu dönemde, düzenlenen belgelerin toplam tutarı yaklaşık 23 milyar dolar oldu. Bu belgeler kapsamında yaklaşık 78.000 kişinin direk istihdam edileceği düşünüldüğünde, Yeni Teşvik Kanunu’nun işsizlik rakamlarına olumlu etki edeceğini şimdiden söyleyebiliriz. İstatistiklere baktığımızda yabancıların yatırımların bütün içindeki payı yaklaşık %7 olduğu görülmektedir.

Detaylı Bilgi İçin:
http://www.ekonomi.gov.tr/index.cfm?sayfa=bakanlikofisi

 

8 Aralık 2012 Cumartesi

10. ÜNİVERSİTELER ARASI LOJİSTİK VAKA YARIŞMASI 2013


Mars Lojistik şirketi bu sene onuncusunu düzenlediği vaka yarışmasıyla üniversite öğrencilerinin sektöre ilgisini çekmeye çalışırken, bir yandan da Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi konularına destek vermeyi hedefliyor.

Ülkemizin bulunduğu jeopolitik konum açısından dünyanın en önemli lojistik merkezlerinden biri olması nedeni ile taşımacılık, depolama, dağıtım, gümrükleme, paketleme, sigorta ve ilgili diğer faaliyetlerin bütünleşik bir şekilde gerçekleştirildiği lojistik sektörü, her geçen gün daha çok ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyuyor. Sektörü yakından tanıma, lojistik zeka, ekip çalışması, proje yönetimi gibi pek çok donanıma hakim olmayı gerektiren lojistik sektörünü analiz etme imkanı sunan Lojistik Vaka Yarışması, bu anlamda büyük önem taşımaktadır.

Mars Logistics'in ana sponsorluğunda LODER tarafından düzenlenen Lojistik Vaka Yarışması’nda en az 3 en fazla 5 kişiden oluşan ekipler katılabilecek. Ekipler tarafından, verilen vaka üzerine hazırlanan çözümler; LODER tarafından belirlenen jüri üyelerince değerlendirilecek olup, değerlendirme sonucunda dereceye giren öğrencilere çeşitli para ödülleri verilecektir.

Yarışmanın kategorileri şu şekildedir:

Kategori 1: Program Adında Lojistik Kelimesi Olan Lisans ve 4 Yıllık Yüksek Okul Öğrencileri

Kategori 2: Program Adında Lojistik Kelimesi Olmayan Lisans ve 4 Yıllık Yüksek Okul Öğrencileri

Kategori 3: Program Adında Lojistik Kelimesi Olan 2 Yıllık Meslek Yüksek Okul Öğrencileri

Son Başvuru Tarihi: 31 Ocak 2013

Detaylı bilgi için:
http://www.marslogistics.com/vaka10/