2 Eylül 2010 Perşembe

Masrafları Yönetmek

Her ne kadar cari açık sıkıntısı yavaştan gündemimizdeki yerini alsa da, Ağustos sonu itibarıyla ihracatımız 73 Milyar dolar rakamını görmüştür. İhracatçılarımızla her yerde karşılaşmak mümkündür. Afrika’nın balta girmemiş ormanlarında haftalarca elinde çanta gezen ihracatçılarımızın başarısını alkışlamamak mümkün müdür?
Bu rakamları görmenin haliyle bedeli vardır. Firmalarımız sürekli yaşanan krizlerde ayakta kalmanın tek yolunun ihracattan geçtiğini gördükten sonra kesenin ağzını açmaya başlamışlardır. Masrafları incelediğimizde, ulaşım ve konaklamanın en büyük iki gider kalemi olduğunu görmek mümkündür. Haliyle bu iki masrafı yönetebilirsek saha araştırma masraflarımızı yönetmemiz mümkündür.

Konaklama ile ilgili sıkça kullandığım hrs.com sitesinden uygun fiyatlarla karşılaşmışımdır. Ayrıca Novo Otel ve ibis Otel zincirleri uygun fiyatları ve fiyatına ters oranla hizmet kalitesiyle rakiplerinden sıyrılmaktadır.

Ulaşımla ilgili ise expedia.com sıkça müracaat ettiğim siteler arasındadır. Tabi bunun dışında da birçok site daha vardır. Yolculuk öncesinde mutlaka bu siteler aracılığıyla fiyat kontrolü yapmanızı öneririm. Tabi havayolu şirketlerinin yapmış olduğu promosyonları takip etmek de diğer bir alternatiftir.

Bunların dışında kargo ve iletişim maliyetlerini de göz ardı etmemek gerekmektedir. Eğer göndereceğiniz numunenin acelesi yoksa PTT çok uygun alternatif olacaktır. Sesli iletişimde ise Skype duymayan kalmamıştır sanırım.

Bugün size THY’nin yaptığı Podgorica(Karadağ) promosyonundan bahsetmek istiyorum. Temmuz ayında başlayan uçuşlarla ulusal gururumuz Türk Hava Yolları yeni bir havaalanına ulaşmanın dışında, bizlere yeni bir ticaret kapısı açmış olmaktadır. Eylül ayında kampanyalı fiyatlar geçerli olup 390 TL’ye gidiş-dönüş bilet bulmak mümkündür.

Eski Yugoslavya’nın parçası olan Sırbistan’ın nüfusu 7,5 milyon nüfusudur. Gıda ürünleri başta olmak üzere ihracat potansiyelimizin olduğu bir ülkedir. İGEME’nin sayfalarından da bilgi alabileceğiniz ülke Türkiye’ye yakınlığı ile lojistik açıdan da avantaj sunmaktadır.

Faydalanılan Siteler:
http://www.tuik.gov.tr/
http://www.hrs.com/
http://www.novotel.com/
http://www.ibishotel.com/
http://www.expedia.com/
http://www.ptt.gov.tr/
http://www.skype.com/
http://www.thy.com/
http://www.pks.rs/ (Sırbistan Ticaret Odası)
http://www.siepa.gov.rs/
http://www.igeme.gov.tr/pg/section-pg-ulke.cfm?id=S%C4%B1rbistan#links

Sevgilerimle,
Gökhan EROL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder