4 Ekim 2012 Perşembe

Tareks Nedir?


Web tabanlı bir yazlım olan TAREKS, ürünlerin güvenlik, kalite ve standartlara uygunluk açısından tüketicimizi ve üreticimizi korumak amacıyla gerçekleştirilen ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak yapılmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Tareks klasik bir şekilde uygulanan ihracat ve ithalatlarda her partinin fiziki olarak denetlenmesi anlayışını değiştirmektedir. Yeni uygulamayla, ürüne göre ilgili devlet kurumları tarafından belirlenen usullere göre, ithalat ve ihracata konu ürünlerden riskli gurupta olanların dijital ortamda Tareks tarafından belirlenecek ve denetimler bu ürünlere yoğunlaşacaktır.

Tareks öncelikle ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulan kişisel koruyucu donanım, oyuncak, yapı malzemeleri, tıbbi cihaz, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanı, pil ve akümülatör gibi sanayi ürünleri ile ihracatta ve ithalatta kalite denetimine tabi tutulan tarım ürünlerini kapsaması öngörülmektedir. Ancak Ekonomi Bakanlığı’nın belirleyeceği ürünlerde denetim kapsamına alınabilecektir.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder