3 Şubat 2011 Perşembe

GÜMRÜKTE 'SİSTEM' ÇÖKTÜ 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET DURDU...

Gümrükte ‘sistem’ çöktü 1 milyar dolarlık ticaret durdu Gümrük Müsteşarlığı’ndaki Merkezi Bilgi İşlem Sistemi’nin veri tabanında oluşan arıza 1 milyar dolarlık dış ticareti durdurdu. Gümrük kapılarında TIR’lar uzun kuyruklar oluştururken, ithalat ve ihracat işlemleri gerçekleşmedi. Müsteşarlık, arızanın bir bölümünün 19 saat sonra giderildiğini açıklasa da, işlemlerin tam normale dönüşü daha fazla zaman aldı.

GÜMRÜK Müsteşarlığı’ndaki Merkezi Bilgi İşlem Sistemi’nin veri tabanında oluşan arıza nedeniyle Türkiye’de kara sınır kapılarından ülkeye giriş ve çıkışlar durdu. Gümrük Müsteşarlığı 19 saat sonra arızanın giderildiği bilgisini verirken, ihracat ve ithalat işlemlerinin normale dönmesi daha uzun süre aldı. Günde 400 milyon dolarlık ihracat, 600 milyon dolarlık ithalatın gerçekleştiği dikkate alındığında arıza nedeniyle 1 milyar dolarlık dış ticaret aksamış oldu. Türkiye’ye hergün kara yoluyla ortalama 15 bin 530 araç giriş yapıyor.
Manuel işlem yapıldı
Gümrükler Genel Müdürlüğü bilgisayar sisteminde önceki akşam 18.30’da başlayan arızanın bir bölümü dün saat 13.00 itibariyle giderildi. Ancak ihracat ve ithalatla ilgili sorun çözülemedi. Sınır kapılarında işlem yapılamadığı için, ihracat ürünlerini Avrupa ülkelerine götürmek isteyen TIR’lar Kapıkule’de 4, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da yaklaşık 2 kilometre kuyruk oluşturdu. Bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle Türkiye genelindeki gümrüklerde işlem yapılamadığını belirten yetkililer, “Ancak vatandaşların mağdur olmaması için bazı otomobillere manuel işlem yaptık” dedi.
Geçici çözümler
Gümrük Müsteşarlığı, merkezi veri tabanı sisteminin önceki akşamdan itibaren işlev göremez hale geldiğini, uzmanların sistem üzerinde çalışmayı sürdürdüğünü açıklayarak, şu bilgileri verdi: “Önceki gün akşam saatlerinde tüm gümrük idarelerindeki işlemlerin tek elden yürütülmesini sağlayan Ankara’daki veri tabanında sıkıntı ortaya çıktı. Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı personelince yapılan müdahalelerle geçici olarak çözüldü. Oracle veri tabanı sistemindeki problemin sürmesi sebebiyle dün saat 07.00’de Oracle firmasına çağrı açılması söz konusu oldu ve saat 09.00 civarında bir mühendisle konu hakkında firma uzmanları tarafından sisteme müdahalede bulunuldu.”
İlave mühendisler
Sabah saatlerinde ilave mühendislerin katılımıyla çalışmaların sürdürüldüğünü belirten yetkililer, şunları dile getirdi: “Hali hazırda bahsi geçen uzmanlar, Muhabere ve Elektronik Dairesi yetkilileri gözetiminde yurtdışıyla bağlantılı olarak sorunu çözmeye çalışıyor. Sorunun çözümü sırasında öncelikle sınır kapılarında çalışan yazılımların devreye girebilmesi hedeflendi. Dün saat 13.00’te Taşıt takip, TIR Takip, Taşıt-1, Taşıt-2 programları ile muhafaza bölümüne ait tüm programlar devreye girdi.”
Müdürlerin görevden alınmasına denk geldi
İSTANBUL Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü’nde bir süre önce yaşanan yolsuzluk ve rüşvet olayının ardından, Gümrük Müsteşarlığı’nda büyük operasyon yapılarak, İstanbul, Ankara ve Antalya gümrük müdürü dahil, yedi gümrük müdürü görevinden alınmıştı. Sistem arızasının büyük operasyon sonrası meydana gelmesi dikkat çekti.
540 kişi soruşturuldu 123 memur görevden gitti
İSTANBUL gümrüğündeki rüşvet ve suistimal operasyonu kapsamında gümrük yöneticilerine ilişkin iddiaları değerlendiren, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Bunlar koklayarak anlaşılacak şeyler değil. Ben göreve geldikten sonra gümrüklerde 540 kişi soruşturma konusu olmuş, bunlardan 123’ünün memuriyet görevine son verilmiş” diye konuştu. Konuyla ilgili her türlü bilgi değerlendirdiklerini belirten Yazıcı, şöyle konuştu: “Biz araştırdık, soruşturduk sonra atadık. Bir sene vekaletle görev yaptı. İnceledik baktık, herhangi bir belge bana ulaşmadı. Bunlar koklayarak anlaşılacak şeyler değil ki. İsmi geçen müdürle ilgili bana çeşitli duyumlar geliyordu. Ben de başmüdürü uyarıyordum. ‘Bak kardeşim böyle böyle şeyler duyuyoruz? Bizim bu konudaki hassasiyetimizi biliyorsunuz. Niye buna aktif görev verdiniz’  diye de sordum? Bir ihbar daha geldi. İşlem başına para toplayanlardan, paylaşıldığından söz ediliyor. Teftiş Kurulu bunları soruşturdu. Bir noktaya getirdi sonra, ‘Teknik gerekli’ dendi. Biz de raporu Bakırköy Savcılığı’na ilettik, savcılık da teknik
takip yaptı.”
İnsansız kağıtsız gümrük geliyor
GÜMRÜKLERLE ilgili yeni çalışmaları da anlatan Hayati Yazıcı, “Beyanname bilgilerini girmek için artık insan eli kalkıyor. Nisanda tüm Türkiye’de gümrük işlemleri insansız, kağıtsız elektronik ortamda yapılacak. Böylelikle insan ilişkileri azalacak” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET 03.02.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder