17 Nisan 2011 Pazar

Fatura "garanti belgesi" yerine geçemeyecek

Tüketicilere garanti belgesiz ürün satılmasının önüne geçilmesi amacıyla yönetmeliklerde tüketici lehine değişiklik yapıldı. Yeni uygulamaya göre artık faturalar garanti belgesi yerine geçemeyecek. Azami tamir süresi de otomotiv sektörü dışından 30 iş gününden 20 iş gününe düşürülecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik' ile 'Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin' bazı maddelerinde, günün değişen koşullarına uyum sağlanması ve uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi amacıyla değişiklik çalışması yaptıklarını söyledi.
'İş günü'nün, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte açıkça tanımlanmaması nedeniyle tüketiciler ile satıcılar arasında uyuşmazlıklar yaşandığını anlatan Ergün, bu sorunun giderilebilmesi için, yönetmeliğin tanımlar maddesine 'iş günü' tanımının ilave edildiğini, böylece malın arızalanması
halinde azami tamir sürelerinin nasıl hesaplanacağına açıklık getirilerek tüketicilerin süre yüzünden yaşanacak olan hak kayıplarının önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Tüm ürünler için 30 iş günü olan azami tamir süresinde de değişiklik yaptıklarını anlatan Ergün, bu sürenin otomobil, motosiklet gibi kara yolu taşıtları dışında dışında diğer ürünler için 20 iş gününe düşürüldüğünü söyledi.

Bakan Ergün böylece, çok kısa sürede giderilmesi mümkün olan arızaların 30 iş günü bekletilmesinden kaynaklanan suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.

Bir ürünün arızasının 15 iş gününde giderilmemesi halinde, ürün tamir edilinceye kadar muadil bir ürünün tüketiciye verilmesine yönelik sürenin de 15 iş gününden 10 iş gününe indirildiğini anlatan Ergün, böylece çok kısa sürede giderilmesi mümkün olan arızaların azami tamir sürelerinin sonuna kadar bekletilmesinden kaynaklanan suiistimallerin önleneceğini söyledi.

Haberin Tamamı: http://www.cnnturk.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder