27 Mayıs 2011 Cuma

Antrepolar Lojistik Merkez Olarak Kullanılacak


4.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT KAYDA GİRECEK
“Perakende Sektörü Eylem Planı” çerçevesinde ele alınacak olan 4.5 milyar dolarlık kayıt dışı tekstil ihracatı, liman ve havalimanı yakınlarında kurulacak olan Antrepolar ve Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ihracata kazandırılacak. Osmanbey, Laleli ve Merter İşadamları Dernekleri, Gümrük Müsteşarlığı ve DışTicaret Müsteşarlığı işbirliği ile hazırlanan proje sektörde ihracat dışı gözüken milyar dolarlık ticareti kayıt altına almayı amaçlıyor.

TELEFONLA SİPARİŞ ARTIK MÜMKÜN OLACAK
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan:
“Telefonla sipariş vermek isteyen bir kesim müşteri var. Mesela şu anda Rus bir müşteri telefonla sipariş veremiyor. Mutlaka kendisinin gelmesi şartıaranıyor. Yeni yapılacak uygulamalarla müşteri telefonla mal siparişi verebilecek. Antrepolarda toplanan mallar ihracat sayılacak ve kayıt altına alınacak. Bu proje büyük bir oluşum büyük bir organizasyon olacak.”

YÖNETMELİĞİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE KOLAYLIKLAR
Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, yapılan yönetmelik değişikliğinin getirdiği yenilikler ve sağladığıkolaylıkları şu şekilde sıraladı:
· Elleçeme faaliyetlerinin antrepolar dışında firmaları kendilerine ait tesislerinde yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.
· İthal eşyası koruma önlemleri ve ek mali yükümlülüklere tabi olmaksızın yerli eşya ile birleştirilip paketlenerek ihraç edilmesi mümkün hale getirilmiştir.
· Firma tesislerinde birleştirilen veya paketlenen eşya, firma tarafından doğudan ihraç edilebileceği gibi, sonradan ihraç edilmek üzere antrepoya da konulabilecektir.
· Eşya ihraç edilemediği takdirde, firmalarca vergileri ödendikten sonra yurt içinde satış da sunulabilecektir.
· Elleçeme faaliyetleri için her defasında gümrük idaresinden izin alınması yerine, yapılacak işlemin mahiyeti hakkında gümrük idaresine bilgi verilerek, genel bir elleçleme izni alınabilmesine imkan tanımıştır.
· Paketleme ve birleştirme işlemi yapılmış eşyanın tekrar antrepoya geri getirilmeden, firmaları paketleme ünitelerinden transit veya ihracat gibi bir gümrük işlemine tabi tutulabilmesine imkan sağlanmıştır.
· Antrepolara ihraç kaydıyla konulan eşyanın ihracatının yapılamaması durumunda, eşyanın yeniden yurt içine getirebilmesine imkan tanımışı. Böylece ihracatçının herhangi bir nedenle ihracatı gerçekleştirememesi durumunda, ihraç eşyasını yurt dışına gönderme mecburiyeti de ortadan kaldırılmıştır.
· Antrepo rejimindeki 3. ülke menşeli eşyanın AB üyesi ülkelere gönderilmesinde gümrük vergilerinin tahsil edilerek A.TR dolaşım belgesi düzenlenmesine imkan tanınmıştır.
· Eşyanın AB üzerinden Türkiye’ye değil, Türkiye üzerinden AB’ye transit ticaretinin gerçekleştirilmesine imkan sağlanmıştır.

Haberin Tamamı: www.gumruk.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder