13 Şubat 2012 Pazartesi

Çin'de hem ithalat ve hem ihracat düştü...


Çin'in Ocak ayında hem ihracatının hem de ithalatının düşüş göstermesi küresel ekonomideki sorunların Çin'deki büyümeyi de vurduğu endişelerine yol açıyor.

Çin'in ihracatı Ocak ayında, iki yıl aşkın bir süreden sonra ilk kez düşüş gösterdi. Ocak'ta yüzde 0.5 düşen ihracat, küresel ekonomideki yavaşlamanın Çin'e etkisi konusunda kaygılı yorumlara yol açıyor.

Küresel ekonomide talebin düşmesi nedeniyle Çin'e verilen siparişlerin de azalması Pekin'i endişelendiriyor.

Ayrıca Çin'in Ocak ayındaki ithalatının da yüzde 15.3 düştüğü açıklandı. Bu veri, iç talebin de gerilediği endişesini doğuruyor.

Çin hükümeti, ihracattaki düşüşü dengelemek amacıyla, iç tüketimi canlandırmayı hedefleyen adımlar atıyordu.

Gözlemciler, Çin Yeni Yılı kutlamaları nedeniyle kapalı kalan iş yerlerinin Ocak ayı verilerini kısmen açıklayabileceğini, fakat düşüşün arkasındaki tek nedenin tatil dönemi olamayacağını vurguluyor.

Özellikle ithalat rakamlarında görülen tahminlerin üzerindeki düşüşün, ekonomik büyümede yavaşlamaya işaret ettiğinden endişe duyuluyor.

Çin'in ihracat sektöründe ise ABD ve AB ekonomilerindeki durgunluğun etkilerinin görüldüğü anlaşılıyor.

Euro bölgesindeki borç krizi ve ABD'de yüksek seyreden işsizlik, Çin'in ihraç ürünlerinin iki ana pazarında tüketici güvenini sarsmış durumda.

Cuma günü açıklanan resmi rakamlar Çin ile AB arasındaki ikili ticaretin Ocak ayında yüzde 7'yi aşkın oranda gerilediğini gösterdi.

Ekonomi analistleri, euro bölgesinde süregiden borç krizinin Çin'in ekonomik büyümesi önündeki en büyük tehdidi oluşturduğunu söylüyorlar.

Kaynak: BBC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder