14 Ekim 2012 Pazar

Teşvik Mevzuatında İyileştirme Yapıldı


Türkiye'de yapılacak olan yatırımların cazibesi artırmayı amaçlayan Yeni Teşvik Kanunu Nisan ayında yayımlanmıştı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan illerimizde gerçekleştirilecek yatırımlara cazip teşvikler verilmişti.

13 Ekim tarihli Resmi Gazate'de yapılan değişiklikle 6. Bölgede yatırım yapan işverenlere, sigorta primi işveren hissesi desteğinden 12 yıl süreyle yararlanması sağlanmaktadır. Böylece Doğu Bölgelerimize yatırım yapmakta tereddüt eden sanayicilerin teşvik edileceği belirtiliyor.

Teşvik belgeli yatırımlarda destek oranları, bölgesine göre sabit yatırım tutarının yüzde 10’u ile yüzde 50’si oranında uygulanmaktadır. Büyük ölçekli yatırımlarda ise bu oran % 3 - %15 arasında uygulanmaktadır.

Teşvik haritasında en az gelişmiş illerin olduğu 6. Bölge'de yatırım yapan yatırımcılar, gelir vergisi stopajı ve sigorta primi desteğinde olduğu gibi, sigorta primi işveren hissesi desteğinden de 10 yıl yararlanabilecek. Eğer yatırım yeri Organize Sanayi Bölgesi ise süre 12 yıl olarak uygulanacaktır. Aynı kararla 6. Bölge’de “Stratejik yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteğinin miktarı, bölge ayrımı yapılmaksızın sabit yatırım tutarının yüzde 15’ini geçemez” şartı kaldırılmıştır. Ayrıca AR-GE yatırımları için TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından onay şartı getirilirken, eğitim yatırımlarına okul öncesi yatırımlar da dahil edilmiştir.

İlgili Resmi Gazete: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/10/20121013-2.htm


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder