11 Ocak 2011 Salı

Türk Siyasi Tarihindeki Mühim Marka: Jaguar

Benim ergenlik dönemlerim siyasi yasaklarla ve Turgut ÖZAL ismiyle geçmiştir. 1980 ihtilali sonrasında bir çok parti kapatılmış, bu partilerin yöneticileri tutuklanarak siyasi yasak günleri başlamıştır. O yıllarda ANAP ve Özal ailesi rüzgarı esiyordu.
Turgut ÖZAL herhalde Türk siyasi tarihinin en renkli kişisidir. "Benim memurum işini bilir", "Anayasa bir sefer delinmekle bir şey olmaz", "Semra Hanım, koy bir kaset neşemizi bulalım" gibi klişe olmuş sözlerini hatırlamayan yoktur sanırım.
Rahmetlinin eşi Semra Hanım’ın kurulmasına vesile olduğu “Papatyalar” her yaptığı ile olay oluyordu. Düzenledikleri “Has Bahçe” organizasyonu gazetelerde günlerce konuşulmuştu.
Ailenin kızı Zeynep ise magazin basınının temel besin maddesiydi. Gece hayatında sıkça boy gösterirdi. Bu gezmeler sırasında baterist Asım Ekren’le tanışmıştı. Özal ailesinin bu ilişkiye sıcak bakmadığını hatırlıyorum.
Hikayenin devamında Zeki Küçükberber isimli bir galericinin, Başbakan Turgut Özal’ın kızı Zeynep ve damadı Asım’a birer tane Jaguar marka araç hediye etmesi, Doğan görünümlü Şahin’le gezen toplumumuzun baya ilgisini çekmişti.
Tamda 1986 yerel seçimleri zamanına denk gelen bu olay, o yıllarda Seçim Kanunu’nda yapılan değişikliği ti’ye almak için BANAP isimli bir parti kurulmasına sebep olmuştu. Partinin amblemi çok matraktı. “Davul’u Delen Jaguar”. Davul Turgut ÖZAL’ın damadını, Jaguar ise malum hediyeyi hicvediyordu. Partinin BANAP olan ismi ANAP’ın itirazıyla BAP olarak değişse de, dönemin kanunları gereği seçim sürecinde düzenli olarak TRT ekranlarında seçim propagandası yapabilmişti. Hatta partinin lideri konuşmalarında aman bize oy vermeyin, sistemle dalga geçmek için biz bu partiyi kurduk demişti.
Sonuç ne mi oldu? Güzel ülkemin güzel insanlarından seçimlerde bir çok partiyi geride bırakarak %2 gibi çok yüksek bir oy almıştı.
Köşke giden “Jaguarlı Bilge” kardeşimiz bana o yılları hatırlattı. Paylaşayım dedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder