12 Temmuz 2011 Salı

İhracatta Potansiyeli Yüksek Hedef Ülkeler...

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından “İhracata Dönük Üretim Stratejisi” kapsamında Harvard Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Merkezi Direktörü Ricardo Hausmann ile MIT öğretim görevlisi Cesar Hidalgo’nun gerçekleştirdikleri araştırma sonuçlarına göre “İl İl Dış Ticaret Potansiyeli” ihracat potansiyelini artırma bilincinin daha da pekişmesini hedeflenmektedir.

Yapılan araştırmalar sonrasında DTM tarafından şu açıklama yapıldı: “..Görüldü ki; halihazırda BRIC ülkelerinden; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den daha sofistike bir ihracat yapısına sahip olan ülkemiz, mevcut durumda ihracatını %23-%30 artırma imkanına sahip durumdadır. Bunun için hangi ülke ve bölgelere ağırlık vermemiz gerektiğini ülke ülke tespit ettik…”

Açıklamanın devamında ise tek tek belirlenen potansiyeli yüksek ihracatta hedef ülkeler belirlenmiştir: “Türkiye’nin ihracatını bir bütün olarak aldığımızda, bu ihracatın tamamlayıcısı olan ülkelerle olan ticaretimiz de incelenmiştir. Bu incelemede yalnızca tamamlayıcılık değil aynı zamanda ülkelerin milli hasılaları, ülkemize uzaklıkları da göz önünde bulundurulmuştur. Bu kapsamda aşağıdaki ülkelere ihracatta Türkiye’nin potansiyele sahip olduğu ve önemli yol alabileceği anlaşılmaktadır. Bu ülkeleri incelediğimizde söz konusu ülkelerin çoğunluğu Doğu Avrupa ülkeleri olan Slovakya, Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Belarus, Polonya, Ukrayna gibi ülkeler ile Güney ve Doğu Asya’da yoğunlaşmış Hong-Kong, Kore, Singapur, Japonya, Malezya, Filipinler, Tayland gibi ülkeler olduğu görülmektedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder