28 Eylül 2011 Çarşamba

Serbest Dolaşım Hakkı mı?


Türk vatandaşları için Schengen vizesi kaldırılsın mı tartışmalarının sürdüğü şu günlerde, İspanya Büyükelçiliğinden vize skandalı ile ilgili haber geldi.

Sabah gazetesinden Metin Canîn haberine göre, AB'ye giriş vizesi Schengen, Türk iş dünyasında haksız rekabetin sembolü oldu. Son bir yılda yüzlerce Türk işadamı ve meslek kuruluşuna vize engeli çıkarılarak ticaret yapmaları engellendi. İş dünyasına göre Schengen, ekonomik korumacılığın bir aracı haline geldi.

İspanya'da 21-24 Eylül tarihlerinde düzenlenen ITMA Tekstil Makineleri Fuarı'na katılmak için 50'den fazla işadamı vize sıkıntısı yaşamamak için erken davranıp 1 Ağustos'ta İspanya Konsolosluğu'na başvuruda bulundu. Ancak konsolosluk işadamlarına vizeyi fuarın başladığı 20 Eylül günü verdi. Bu sürede pasaportlar konsoloslukta kaldığı için birçok kişi diğer yurtdışı randevularını iptal etmek ya da konsolosluktan başvurusunu geri çekmek zorunda kaldı.

Konsolosluktan işadamlarına yapılan açıklama ise, "Daha gitmenize vakit var. Çıkış tarihininiz yaklaşınca değerlendirme yapılır" şeklinde oldu. Ayrıca konsolosluk yetkililerinin, tepki gösteren bazı işadamlarına ise "İspanya'nın sizinle ticarete ihtiyacı yok, isterseniz gitmeyin" dediği öğrenildi. İş dünyası maddi zarara uğradığı için konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Türk ürünlerine serbest dolaşım hakkının bulunduğu AB sınırları içerisinde, Türk işadamları da dahil olmak üzere Schengen vizesi uygulaması devam etmektedir.

Haberin Tamamı: http://sabah.com.tr/Ekonomi/2011/09/28/avrupa-sike-yapiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder