26 Eylül 2012 Çarşamba

DAT teslim şekli hakkında ipucu



INCOTERMS 2010® teslim şekilleri ICC tarafından düzenlenerek 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuştur. 11 tane teslim şeklinden oluşan INCOTERMS 2010® geçmiş uygulamalara göre yeni teslim şekillerini içermektedir.

Bunlardan DAT teslim şekli şu şekilde tarif edilmektedir; Satıcının malları belirlenen varış yerindeki belirlenen terminalde taşıma aracından boşaltılmış bir şekilde alıcının tasarrufuna bırakmakla malları teslim ettiğini ifade eder.

Ayrıca INCOTERMS 2010®  kitapçığında “Terminal terimi, rıhtım, depo, konteyner sahası veya yol, demiryolu veya hava kargo istasyonu gibi yeri kapsar.” denmektedir. Türkiye’deki karşılığı için “Antrepo’da Teslim” demek bence daha uygun olacaktır. Zira tanımda geçen yerlerin Türk mevzuatlarında “antrepo” olarak geçmektedir.

Tanımda da belirtildiği gibi satıcının yükümlülüğü belirlenen antrepoya malları indirince tamamlanmaktadır. Uygulamada malların hangi antrepoya konuşacağına gümrük yetkilileri karar vermektedir. Bu mal cinsine göre özel nitelikli antrepolar da olabilmektedir. Tabi ki mal sahipleri antrepo seçim isteklerini belirtebilmekle beraber, son karar gümrük idaresindedir. Bazı durumlarda ise antrepolarda yer olmadığından ötürü istek yerine getirilememekte, aynı gümrüğe bağlı başka bir antrepoya araç tahliye için sevk edilebilmektedir.

DAT teslim şeklinde yer belirtilirken bu durum göz önünde bulundurulmalı ve antrepo adı teslim şeklinin yanına yazılmayıp, ilgili gümrük adı belirtilmelidir. Böylelikle ileride ortaya çıkması muhtemel problemler baştan önlenmiş olacaktır.

INCOTERMS 2010® detaylarına aşağıdaki linkten TOBB’un ICC yayın listesi sayfalarından sipariş vererek ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: http://icc.tobb.org.tr/

INCOTERMS 2010® kitapçığına ulaşmak için: http://icc.tobb.org.tr/yayinlistesi/YayinListesi.xlsx
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder