26 Aralık 2010 Pazar

Karkamış kapısına modern gümrük tesisleri yapılacak

Milli Savunma Bakanlığı, Karkamış kapısına, modern gümrük tesisleri yapılmasının önünü açtı. Bakanlık, 156 bin 250 metrekarelik alanda mayın temizleme faaliyetinin yapılabilmesi için Gaziantep Valiliğini yetkili kıldı. 1932 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmekte olan Karkamış Gümrük kapısında, Suriye ile vizelerin kaldırılması ile birlikte, gelişen ekonomik ilişkilere paralel giriş-çıkışlarda olağan üstü artışlar gözlendi.
Karkamış Gümrük Kapısından gelen yolcu sayısı 2009`da 34 bin 850 iken, 2010`da 52 bin 374`e yükseldi.
Giden yolcu sayısında da 33 bin 933`den, 51 bin kişiye yükseliş oldu. Araç sayısında da benzer yükselişler yaşandı:
Gelen araç sayısı 10 bin 395`den 16.211, giden araç sayısı ise 10 bin 448`den 17 bin 14`e yükseldi. Gümrük Müdürlüğü, halen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına ait üç adet eski binada hizmet vermeye devam ediyor. Suriye ile vizelerin kaldırılmasından sonra önemi ve yoğunluğu artan Karkamış kapısı, imkanların yetersiz kalması nedeniyle hizmet vermekte zorlanmaya başlamıştı.
Bunun üzerine sınıra sıfır noktasında bulunan 156 bin 250 metrekarelik mayınlı arazi, Gümrük Müsteşarlığı tarafından yap-işlet-devret modeli ile gümrük tesisleri yapılmak üzere, Milli Savunma Bakanlığından talep edilmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 16.12.2010 tarihli yazısı ile Karkamış`ın modern gümrük tesislerine kavuşmasının önünü açtı. Bakanlık, sınır kapısının bölge ekonomisine ve istihdama katkısını ve kamu yararını göz önüne alarak karar verdi. Buna göre, her türlü mali ve hususi sorumluluğun Gaziantep Valiliğinde olması şartıyla, adı geçen mayınlı alanın mayın temizleme faaliyetinin yapılabilmesi için Gaziantep Valiliğini yetkili kıldı.
Gümrük Müsteşarlığı yap-işlet-devret modeli geçerli olmak üzere diğer kapılarda olduğu gibi TOBB vasıtasıyla modern tesisler yapacak; kapıda giriş-çıkış çilesi sona erecek. Bununla birlikte, Türkiye-Suriye arasındaki ikili ilişkiler ve bölge ekonomisi bir hayli gelişecek.
KAYNAK: CİHAN 20.12.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder