16 Mayıs 2012 Çarşamba

Türkiye'nin ihracat yapmadığı tek ülke: Kiribati


KİRİBATİ

Ekonomi Bakanı Sn. Zafer Çağlayan’ın dün yaptığı açıklamada, dünyada bir tek Kiribati’ye ihracat yapılmadığını belirtmişti. Sonrasında merak ettim, Kiribati denilen ülke nerededir, kaç kişilik bir ülkedir vs…

Öncelikle coğrafi açıdan ele alacak olursak, sadece Japonya’dan direk ulaşım mümkün olan, Pasifik Okyanusunda bulunan, 811 km2 büyüklüğünde olan, 102.000 kişilik nüfusu ile çok küçük bir ülke olduğunu söylemek mümkün. Başkenti, TARAWA’nın nüfusun ise sadece 43.000 kişiymiş.

Balıkçılık ve tarımla geçinen bir ülke olan Kiribati’nin kişi başı gayri safi milli hasıla rakamı ise 6.200 USD. Bu rakamların gösterdiği nüfusu ile ekonomisi birbirine paralel gidiyor. İthalat rakamı (senelik) 62.000.000 USD. Ülkenin tüm ithalatını ülke olarak karşılasak bile uğraşmaya değmez gibi geliyor bana.

Esas enteresan olan konuysa, küresel ısınma nedeniyle her sene ülkenin 2 mm sular altında kalması. Hatta önlem olarak Fiji Adası’ndan toprak satın almaya başlamışlar. Yaklaşık 100 sene içerisinde haritadan silinmesi bekleniyormuş.

Detaylı Bilgi:
www.cia.gov
www.wikipedia.org
www.kiribatitourism.gov.ki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder