26 Mayıs 2012 Cumartesi

Türkiye'nin ilk stand-upçısı Orhan Boran'ı kaybettik...


1928 doğumlu olan Orhan Boran, ilk sahne deneyimini Galatasaray Lisesi’nde yatılı okurken İstanbul Şehir Tiyatroları’nda rejisör olan ve okul temsillerini sahneye koyan Necdet Mahfi Ayral  tarafından Molyer’in bir oyununda oynamak üzere seçildiğinde yaşadı.

1946 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu ve Türkoloji Fakültesi’ne yazıldı. Fakat para kazanması lazımdı. Aynı yıl Necdet Mahfi Ayral kendisini Muhsin Ertuğrul  ile tanıştırdı. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda  işe başladı ve Vasfi Rıza Zobu’nun talebi üzerine, birlikte oyunlar sergilediler. 17 civarında oyunda rol aldı.

1960’lı yıllardan itibaren, gece kulüplerinde Ayaküstü Gırgırı adıyla Türkiye’de ilk stand-up geleneğini başlatan ünlü mizah ustasıdır. Televizyon henüz olmadığı radyolu günlerde, mükemmel Türkçesiyle kibar esprileri, unutulmaz pürüzsüz sesi, nezaketi ve beyefendiliğiyle tanınmıştır.

4 yıl kaldığı İngiltere’den, yakın dostu Şakir Eczacıbaşı’nın kendisini çağırması sonucu Türkiye’ye dönip, firmaların ve bankaların bilgi yarışması programlarına yeniden başlamıştır. Bu arada "Yuki" fikrini bulmuştur. "Yuki” halk tarafından o kadar tutulur ki, bir program olmaktan çıkıp bir fenomen haline gelmiştir.

2002 yılında yakalandığı kolon kanseri sebebiyle iki defa ameliyat geçirdi. "Hayatımın son yıllarını saçlarım dökülmüş olarak geçirmek istemiyorum. Öleceksem insan gibi bu halimle öleyim. Şu dünyayı sefil halde terk etmek istemiyorum. Hayranlarım beni hep bu halimle hatırlayacak, saçları dökülmüş olarak değil!" diyerek kemoterapi tedavisini reddetti.

10 Haziran 2005’de Beşiktaş Kültür Merkezi’nin (BKM), "Orhan Boran Show" adıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda organize ettiği jübilede, 59 yıl emek verdiği meslek hayatına ve 25 yıl uzak kaldığı sahneye veda etmek üzere son kez sahne aldı.

Güler Boran'la evli olan Orhan Boran, 26 Mayıs 2012'de hayata gözlerini yummuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder