11 Ağustos 2011 Perşembe

Andıç Meselesinin Aslı Nedir?


Türk Dil Kurumu: “andıç"


a.     Uyarı veya hatırlatmak için yazılan not.
b.     Hatıra, hediye, armağan.

VikiSözlük: “andıç"


a.     Uyarı veya hatırlatmak için yazılan not
b.     Bir hükümetin başka bir hükümete verdiği diplomatik bildiri (hatırlatma ve ikaz şeklinde)
c.     Verilen özel emir üzerine ilgili karargah subaylarının bir konuyu detaylı inceleyip Genelkurmay Başkanlığı komuta katına sunduğu dökümandır.

VİKİPEDİ: “andıç"


Çevik Bir ve Erol Özkasnak'ın gönderdiği sahte belgeye göre Sakık ifadesinde bazı gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının "para karşılığı PKK’ya destek verdikleri" iddia etmişti. Sabah gazetesi sahibi Dinç Bilgin başta olmak üzere bazı medya patronları adı geçen gazetecilerin işine son verdi.”

eksisozluk.com: “andıç olayı”


“nazlı ılıcak kişisinin katıldığı her programda ağzından düşürmediği hede.”


M.Ali Birand: “Nihayet, bir komutan "Andıç hata idi" dedi...”


"1997’de aralarında benim ve Cengiz Çandar’ın da bulunduğu bir gurup gazeteci ve İnsan Hakları savunucuları için, Genelkurmay’da karalama emri çıkmıştı. Resmi bir yazıda, bizlerin kamuoyunda yıpratılmaları isteniyordu. Bu çerçevede de, PKK liderlerinden Şemdin Sakık’ın sonradan yalan olduğu anlaşılan bir ifadesine dayandırılarak yayın yapılmıştı.

Ben Sabah gazetesinden atılmış, 32.Gün programının da Show TV’deki yayını askıya aldırtılmıştı. Cengiz Çandar‘ın yazıları durdurulmuş, içimizde en talihsizi Akın Birdal olmuş, Genelkurmay’a şirin gözükmek isteyen bir takım kabadayılar tarafından yaralanmıştı.

Aradan bir süre geçti ve bu karalama kampanyasının bir Genelkurmay Andıç’ı olduğu, Nazlı Ilıcak’ın köşesinde yayınlanan bir belgeyle ispatlandı.
Büyükanıt, Andıç’ın hazırlanması sırasında Ankara değildi, ancak belgenin düzmece olduğu anlaşıldığında 2 inci Başkandı.

Perşembe geceki programda bu soruyu sormadan edemezdim.
Aradan 12 yıl geçmesine, Andıç’ın bir düzmece olduğunun bilinmesine rağmen, hiçbir Komutan çıkıp “Bu hata idi. Hata ettik. Özür dileriz “ dememişti.
Büyükanıt bu tabuyu kırdı ve “Evet hata idi…”dedi."


Metehan Demir: “Andıç nedir? Nasıl hazırlanır?”


“Herhangi bir hassas konuda veya hakim olunamayan geniş bir başlıkta komutan için andıç ihtiyacı ortaya çıkar. Bu amaçla, ilk olarak Genelkurmay Başkanı ile Genelkurmay 2. Başkanı biraraya gelir. Sonra da, 2. Başkan Genelkurmay'da "müşterek başkanlıklar" olarak tanımlanabilecek ve sıralamada ilk dokuz içinde yer alan, hepsi de korgeneral rütbesinde olan yedi "J başkanları" ile toplanır. 2. Başkan ilgili J başkanına andıç hazırlanması talimatı verir. Diğer J başkanlarına da, 'Siz de bu konuda birimlerinizle koordine ve destekte bulunacaksınız' der. Andıç'ın bitirilmesine dair bir tarih belirlenir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder