23 Ağustos 2011 Salı

TİM Başkanı Ekonomik Tablodan Kaygılı Değil...


Yüzde 30 ihracat artışımız var
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Amerika ve Avrupa'da görülen ekonomik tablodan kaygı duymadıklarını belirtti.

Büyükekşi, "Gelinen aşamada yüzde 30 ihracat artışımız var. Senenin bitimine 4 ay olduğunu görüyor ve her ne olursa olsun büyük sıkıntılarla karşılaşmayacağımıza kanaat getiriyoruz. " dedi. Büyükekşi, kriz halinde dağıtım kanallarının el değiştirebileceğini, Türkiye'nin yeni satış ve imkânlarla tanışabileceğini de dile getirdi.

Amerika ve kimi Avrupa ülkelerinde görülen ekonomik tablonun yansımalarının sorulmasına üzerine Büyükekşi, "Gelinen aşamada ihracat artışı yüzde 30'u gördü. Senenin bitimine daha 4 ay var, her ne olursa olsun büyük sıkıntılarla karşılaşmayacağımıza kanaat getiriyoruz. Bu sene ile ilgili bir kaygımız yok. Otomotiv siparişlerini 4 ay, tekstil siparişlerini de 3 ay önceden aldık, bundan dolayıdır ihracatçı için önemli bir sorun yok. " ifadelerini kullandı.

Türkiye yeni satışlar ve yeni imkânlarla karşı karşıya kalabilir
Güç günlerden geçen İtalya ve İspanya'ya ihracatın iyi olduğunu aktaran Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bizim, kriz ile ilgili bir avantajımız var. Malum, ülke olarak dünya ticaretinden binde 8 pay alıyoruz. Bu, küçük payımızdan ötürü sorunlardan daha az etkileniriz. Öte yandan krizlerde büyük montanlı alımlar yerini küçük montanlı alımlara bırakır, dağıtım kanalı el değiştirebilir. Dolayısı ile burada Türkiye yeni satışlar ve yeni imkânlarla karşı karşıya kalabilir. "

Kur tahmini 1,70 TL
Gazetecilerin döviz kurunun seviyesi ile ilgili değerlendirmelerini sormaları üzerine TİM Başkanı, "Burada ani çıkışlar ekonomiye zarar veriyor. Talebimiz istikrarlı bir kur; rekabet edebileceğimiz, sürdürülebilir bir kurdur. Dolar ve euroda ani iniş ve çıkışların olduğu bir durumdan yana değiliz. Türkiye'nin olumlu verilerine bağlı olarak dövizin değeri birkaç hafta içinde dengelenecektir. " dedi.

"Sizin sene sonu için kur tahmininiz nedir?" sorusuna ise Mehmet Büyükekşi, "Ben 1, 70 olarak öngörüyorum. " karşılığını verdi.

Arap Baharı'nın başladığı ülkelerde ihracatçılarımız kaldığı yerden devam ediyorlar
"Arap Baharı'nın ihracata etkileri nedir?" sorusunu da Büyükekşi, "Biz olaya orta ve uzun vadeye bakıyoruz. Arap Baharı'nın kısa dönemde olumsuz yansımaları oldu. En büyük kaybımız Libya'da, ticari ilişkiler bloke oldu. Kısa vadede sıkıntıları oldu, o sıkıntılar olmasa idi, ihracat artışımız belki yüde 25-30 olabilirdi. Arap Baharı'nın başladığı ülkeler Tunus ve Mısır'da bir dönem gerileme oldu fakat şu an ihracatçılarımız kaldığı yerden faaliyetlerine devam ediyorlar. " şeklinde cevapladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder