14 Ağustos 2011 Pazar

Yazarken İşinize Yarayacak 12 Altın Öneri...


Bir konu hakkında yazı yazacaklara öneriler:

1-      YAZACAĞINIZ KONU İLE İLGİLİ FİKİR LİSTESİ OLUŞTURUN: Aklınıza gelen konuları bir kenara not alın. Bu bir kağıt parçası olabileceği gibi, not defteri, word doyası, post-it olabilir. Yazarların büyük kısmı vakitlerinin hatırı sayılır bölümünü yazacakları yazının konusunu bulmaya harcamaktadır.

2-      ARA VERİN: Yazıyı tek bir oturumda yazmak zorunda değilsiniz. Tıkandığınızı hissettiğiniz anda ara vererek başka bir konu ile ilgilenin. Göreceksiniz ki bir süre sonra kendiliğinden yazdığınız konuyla ilgili aklınıza yeni fikirler gelecektir.

3-      CAZİP KONU SEÇİN: Seçeceğiniz konunun güncel veya geleceğe dair olması okuyucunun yazıya enterese olmasını sağlayacaktır. Geçmişe ilişkin konular çok ilgi çekici bir içeriğe sahip değilse okuyucu tarafından tercih edilmemektedirler.

4-      TEK BİR KONU SEÇİN: İyi bir makale yazabilmek için, belli bir konuya odaklanmak gerekmektedir. Ne kadar cazip olursa olsun, daldan dala konan bir izlenim yaratan yazı okuyucunun ilgisinin kaybolmasına yol açacaktır.

5-      OKUYUCUYU CİĞERİNDEN VURUN: Bu başlıkta da olduğu gibi dikkat çekici manşetler yazı olan ilgiyi artıracaktır. Ancak dikkat çekerken içerikten uzaklaşmamaya dikkat etmelisiniz.

6-      UZUNLUK: Yazacağınız yazının çok uzun olmamasına dikkat ediniz. Bazı konular çok geniş içeriğe sahip olabilirler, hatta üzerinde birkaç cilt kitap bile yazılabilir. Ancak günümüzde insanlar okumak yerine izlemeyi tercih etmektedir. Bu nedenle yazınızın makul uzunlukta olmasına dikkat etmelisiniz.

7-      ANLAŞILIR İÇERİK: Yazınızda fazla teknik ve yabancı sözcük kullanmamaya gayret edin. İçerik gereği kullanmak zorundaysanız kısa bir şekilde açıklama ilave edin. Aksi takdirde okuyucular sıkılıp yazınızdan kopacaklardır.

8-       ÖRNEKLEMELER YAPIN: Makalenize mümkün olduğunca günlük hayattan örnekler ilave ediniz. Bu şekilde okuyucu üzerinde inandırıcı bir etki bırakarak, yazınıza olan ilginin artmasını sağlamış olursunuz.

9-      İMLA HATALARI: Başarılı bir yazıda imla hataları bulunmaması gerekir. Aksi takdirde içeriği istediği kadar güzel olsun, makaleye olan ilgi azalacaktır.

10-   ALINTILAR: Başka bir yazıdan alıntı yapmışsanız, bunu belirtiniz. Ayrıca yaptığınız alıntının yazınızın bütünü içerisindeki payının makul seviyelerde olmasına dikkat ediniz.

11-   SONUÇ BÖLÜMÜ: Vurucu bir şekilde (Örneğin: Kısacası, Diyeceğim o ki, Sonuç olarak, Yazımı bitirirken vs) yazınızı bir sonuca bağlamalısınız. Bu şekilde okuyucunun ilgisini uyandırmış olacak ve vereceğiniz mesajı iletme ihtimaliniz artacaktır.

12-   GÖZDEN GEÇİRİN: Yazınızı tamamladıktan hemen sonra göndermeyiniz. Tamamladıktan bir süre sonra (ki bu süre en az 3-4 saattir) yazınızı yeniden gözden geçiriniz. Sonrasında hoşunuza gitmeyen yerler, devrik cümleler karşılaşacaksınız veya ilave edeceğiniz birkaç noktanın daha aklınıza geldiğini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder