10 Kasım 2011 Perşembe

"Arapça" kaçakçıları durduracak mı?


Artan vergiler nedeniyle, sigara fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Kaçakçılık sektörü incelendiğinde sigara, içki, petrol türevi gibi vergisi yüksek olan ürünlere yönelme görülüyor. Tabi rant büyük olunca kaçakçılar akıl almayacak yollara başvuruyorlar. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı farklı önlemler alınacağını açıkladı.

Arapça ve Farsça İbareler İstenecek
Yazıcı, “Özellikle sigara kaçakçılığı için bir yöntem geliştiriyoruz. Arap ülkelerine sigara götüren ve transit geçiş yapan şirketlerden, sigaraların üzerine Arapça ve Farsça ‘sigara sağlığa zararlıdır’ ifadesinin bulunmasını isteyeceğiz. O zaman iç piyasaya satamayacaklar, kaçak olduğu ortaya çıkacak” dedi.

Transit Geçişlere Denetim Artacak
Yazıcı şu değerlendirmelerde bulundu: Transit geçişleri GPRS ile takip ediyoruz. Örneğin Kapıkule’den araç girdi, transit olarak Kuzey Irak'a geçecek. Araçta da sigara var. Biz şimdi bu transit geçişlere farklı bir uygulama getirmek istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün kararı var. Sigara paketleri üzerinde ‘Sigara sağlığa zararlıdır’ ibaresi olması lazım. Şimdi, bu yazının Ortadoğu’ya gidecek sigaralarda da yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Bunların Arapça ve Farsça yazılmasıni istiyoruz. Böylece denetim daha kolay hale gelecek.

Haberin Tamamı: www.hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder