12 Kasım 2011 Cumartesi

Standart and Pardon (S&P)


Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), bazı müşterilerine yolladığı bilgilendirme notunda Fransa'nın kredi notunu kırdığını duyurmuştu. Haberin geçmesinden yaklaşık iki saat sonra, S&P teknik bir hata sonucu aslında Fransa'nın AAA olan notunda ve durağan görünümünde bir değişiklik olmadığını açıklamıştı.
 
S&P'nin açıklaması, başta Fransız finansal piyasaları olmak üzere dalgalanmalara neden olmuştu. Fransa 10 yıllık tahvil faizi hızla çeyrek puan yükseldi ancak haberin doğru olmadığı anlaşılınca tansiyon düştü.

Avrupa Komisyonu'nun finansal hizmetlerden sorumlu komiseri Michel Barnier, bunu "çok ciddi bir olay" olarak değerlendirerek, soruşturma açılacağını bildirdi.

Esas bahsetmek istediğim konuya gelecek olursak, S&P yıllarca Türkiye'nin notunu düşürürken, diğer Avrupa ülkelerinin notunu artırdı. Sonrasında ise Türkiye'nin notunu artırırken İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin notunu düşürüyordu. Peki, geçmişte S&P tarafından Türkiye'ye verilen notların doğruluğunu nereden biliyoruz? Ya notumuz olması gerekenden sehven! düşükse ve yıllarca yüksek faiz oranlarıyla borçlandıysak. Şeytanın avukatlığını yapayım dedim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder