30 Ekim 2011 Pazar

Kurbanı yurt dışında kesmeyi düşünenler için gümrük notu...


Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, kurban bayramının yaklaşması ile birlikte, kurbanlarını yurtdışında kesmek isteyen kişilerin, kurban etlerini yurda getirip getiremeyecekleri ile ilgili bilgi talep ettiklerini belirterek, konuyla ilgili bilgi notu yayınlanmıştır.

Yazıda özetle yurt dışından gelen yolcuların beraberlerinde getirebilecekleri eşyalar miktarları ile ilgili 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 2011-39 sayılı Genelgesinde detaylı açıklandığı belirtilmiştir.

Bu genelgeye göre yolcu beraberin hediyelik eşya kapsamında, fenni usullere göre ambalajlanmış kutulardaki her nevi hayvansal ürünler, konserveler ile partırma ve sucuk gibi işlenmiş hayvansal ürünlerde 5 kilograma kadar muafiyet tanınır Bunun dışında kalan ürünlerin yolcu beraberinde gelmesi halinde ticari eşya olarak kabul edilmektedir. Bu durumda, normal ithalat işlemleri uygulanmakta ve gümrük tarife cetvelindeki vergiler eşya sahibinden tahsil edilmektedir.

Ayrıca giriş ve çıkışın karayolu ile yapılması halinde, yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyetinden yararlanmak için yolcunun gittiği ülkede en az 3 gün kalmış olması gerekmektedir.

Kaynak: Edirne Gümrükleri Başmüdürlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder