29 Ekim 2011 Cumartesi

QR Code (Karekod) hakkında herşey...

Dış Ticaret Atölyesinin QR Kodu
QR Kodu, çabuk tepki anlamına gelen Quick Response kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir. Mobil cep telefonu, tablet bilgisayar gibi cihazların kameralarından da okutulabilen bir barkod çeşididir. 1994 yılında Japon Denso firması tarafından geliştirilerek patenti alınmıştır. Ülkemizde karekod olarak olarak anılmaktadır.


İşleyiş mantığı barkoda benzese de aralarında bir çok ciddi farklılıklar vardır. Bunlardan en önemlisi, QR Kod sisteminin barkod sistemine oranla yüzlerce kat fazla bilgi depolayabilmesidir. Alfanumerik sistemde 4296 karekter, numerik sistemde ise 7089 karekter depolanabilmektedir.


Uygulamada genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşmaktadır. Genellikle dememin sebebi, yukarıdaki fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi kullanıcının tercihine göre farklılaştırmak mümkündür. Günümüzde akıllı telefonların yaygın kullanımı nedeniyle QR Kodu kullanımı geniş kitlelere yayılmıştır.

Daha önceden kaydedilen QR Kodu çözümlenerek, kullanıcıları e-mail adresine, internet adresine, telefon numarasına, SMS, MMS veya coğrafi konum bilgisine yönlendirmek mümkündür. Özellikle Avrupa ülkelerinde şehir hayatı içerisinde kendine yer bulmuştur. Şehir içi ulaşım bilgileri, müze ve tarihi eserlerle ilgili bilgiler, gazete ve dergilerde haberle ilgili linkler, reklam panolarında gibi farklı mecralarda kullanılnmaktadır.

İnternette bir çok QR Kodu oluşturma ve okuma programları mevcut olup, tercih tamamen kullanıcıya bağlıdır.

QR Kod oluşturmak için bazı web siteleri şunlardır:
http://www.beqrious.com/
http://qrcode.kaywa.com/
http://goqr.me/
http://invx.com/
http://www.qrstuff.com/
http://keremerkan.net/qr-code-and-2d-code-generator/

QR Kod okuma uygulamaları için bazı web siteleri şunlardır:
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/13962
http://itunes.apple.com/us/app/scan/id411206394?mt=8
https://market.android.com/details?id=la.droid.qr

Linkler:
http://www.qrcode.com/index-e.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder