20 Ekim 2011 Perşembe

Mersin - İskenderiye RORO seferleri başlıyor...


5-7 Aralık tarihlerinde Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro seferleri de başlayacak olması nedeniyle, Mısır'la aramızdaki turizm ve ekonomik konularda artan bir ivme görülmesi beklenmektedir.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Mahmoud Abd El Rahman Eisa ile bir araya geldiği toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, konuk bakan ile birçok konuda beraber çalıştıklarını söyleyedi. Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması teknik komitesinin 15 Kasım'da Kahire'de toplanacağını ilave etti.

RO-RO NEDİR?
Bir limandan, başka bir limana tekerlekli araç taşıması yapabilen gemilere verilen genel addır. Yakın yol, uzak yol, araba taşıyabilen, sürücülü, kombine, konvansiyonel gibi ondan fazla tipi bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Roll-in/roll-out, bazı kaynaklarda ise roll-on/roll-off terimlerinin kısaltması olduğu ifade edilmektedir. Avantajlı ve dezavantajlı yanları bulunmaktadır. Avantajlarından bahsedecek olursak: Tahliye ve yükleme çabukluğu, limanda daha kısa süre kalmaları ve liman giderlerinin düşük olması, diğer gemilere nazaran süratli olmaları, yük sahiplerine yüklerin (genellikle) daha çabuk ulaşmasından bahsedebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder